lørdag 31. januar 2015

Observatørene i Ukraina bekrefter

I en voldsom propagandaoffensiv rettet mot vestlige medier og opinion, beskyldte Putin før helgen at NATO hadde sendt en «NATO-legion» av frivillige for å kjempe mot de prorussiske opprørerne i de såkalte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk.   Generalsekretær Jens Stoltenberg kalte med god grunn påstanden for «nonsense», tullprat.
   Faktum er at det ikke bare er NATO, med USA i spissen, som detaljert er i stand til å overvåke hva som skjer på bakken i Øst-Ukraina gjennom satelitt-, AWACS- og avansert radarovervåkning på bakken. Uavhengige observatører er i Øst-Ukraina og melder om nøyaktig det samme og med enda større detaljrikdom.

OSSE overvåker og melder
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE på norsk) er bedt om å overvåke våpenstillstanden som ble avtalt i Minsk i september ifjor. Et stort antall observatører på bakken reiser på kryss og tvers på opprørernes såvel som den ukrainske regjeringens territorium. De skal sørge for å si ifra hvis partene bryter «kontaktlinjen» som ble streket opp i Minsk-protokollen gjennom en SMM, «Special Monitoring Mission» som rapporterer minst en gang daglig til OSCE (The Joint Centre for Control and Coordination, JCCC), deretter til medier og verdenssamfunnet. Med i observatørkorpset er også Putin-russiske offiserer.

Til Moskva i stedet for Minsk
De militære lederne i Donetsk og Luhansk, Denis Pushilin og Vladislav Deinego, skulle egentlig vært med på et hastemøte om brudd på våpenstillstanden i Minsk i helgen, men valgte i stedet å reise til Moskva – helt sikkert for å rapportere til Putin om den militære situasjonen og behovet for enda flere ordinære russiske soldater og mer militært materiell. I dag er 9.000 ordinære russere satt inn mot Ukraina i øst.
   Men før det, tidligere i uken, meldte OSCE-observatørene om hva de faktisk så på bakken i Donetsk- og Luhansk-området. De rapporterte at de prorussiske opprørerne hadde erobret flere hundre kvadratkilometer land fra de ukrainske regjeringsstyrkene, stikk i strid med avtalen om «kontaktlinjen», og de fortalte om grønnfarvede og umerkede, dvs russiske militære kjøretøyer og våpenplattformer, som kjørte i skytteltrafikk til og fra fronten. Det dreide seg om pansrede personellkjøretøyer (BM P-2), lastebiler av typen KAMAZ og URAL og stridsvogner av typen T-72, som er russiske standardtanks.

Fikk ikke se
Da observatørene nærmet seg grenseovergangen Ulyanivske mellom det opprørskkontrollerte territoriet og Russland, ble de advart av en opprørsoffiser mot å nærme seg grenseovergangen. Uten forklaring på hvorfor. Observatørene skulle selvfølgelig ikke få registrere hvor mange russiske soldater og hvor mye utstyr som passerte i retning Donetsk og Luhansk.
   Observatørene gjorde stopp ved steder som Debaltseve, et svært viktig vei- og jermbaneknutepunkt som de prorussiske opprørerne er i ferd med å erobre fra de ukrainske regjeringsstyrkene. Debaltseve ligger nær Mariupol ved Azovhavet der russerne er i ferd med å få kontrollen over en «korridor» langs kysten til Krim. Opprørerne og russerne har allerede tatt den internasjonale flyplassen i Donetsk. Observatørene var i forrige uke også i Telmanove, Kharsyzk, Makiivka, Artemivsk, Sloviansk, Artemivskyi og Khotyn. Noen av stedene er opprørs- andre er regjeringskontrollert. Overalt melder de om militær aktivitet, og særlig om pro-russiske fremrykninger.

Klasebomber mot sivile
Spesielt urovekkende er observatørenes melding fra interneringsleiren i Sloviansk sydvest for Luhansk, der interne flyktninger fra Artemivskyi forteller om rakettangrep mot sivile boligområder med SMERCH-raketter, syv i tallet – alle utstyrt med klasebomber som vanligvis blir benyttet i rene militære operasjoner.
   De prorussiske opprørerne hevder at de ukrainske styrkene bombarderer sivile områder. Sannheten er at opprørerne nettopp plasserer sine bombekastere, raketter og artilleri midt inne i boligområdene. Med andre ord: De tar en «Hamas», og bruker sivilbefolkningen som menneskelig skjold.

Blir ikke referert
Ingen av OSCE-meldingene blir referert i norske medier, og Moskva-korrespondenten til NRK går på gummisåler for ikke å provosere russerne. Tap og skader på sivile blir filmet i detalj, men vi får ikke vite hvor granatene og rakettene kommer fra. Det store bildet – hvordan opprørerne med russisk hjelp skyver grensen for våpenstillstanden foran seg vestover og sørover – blir ikke omtalt og forklart.
   Dette til tross for at dokumentasjonen er der, nøyaktig beskrevet av OSCE-observatørene på bakken. Rapportene kommer så godt som daglig og danner et bilde.
Lederen i «Donetsk Folkerepublikk», Aleksander Zakharchenko, sa rett ut i forrige uke at hans krigere ikke stanser før de har nådd regiongrensene for Donetsk og Luhansk-fylkene etter dagens ukrainske inndeling av landet.

Lyspunkter
Lyspunkter finnes. Faktisk fant Aftenposten i dag det opportunt å melde om den storstilte opprustningen Putin har satt i gang, om de 1.200 nye flyene og helikopterne, de tusen flere militærøvelsene som skal gjennomføres i år, leveringen av 2.300 nye og mer moderne stridsvogner, 50 nye overflateskip og 28 nye ubåter. Russland bruker nå en tredjedel av hele sitt statsbudsjett på opprustning for krig. Det er mere enn til velferd for vanlige russere.


   At så få skjønner tegninga, er underlig. Men det er jo bra at Aftenposten, som i flere år har drevet kampanjejournalistikk mot innkjøp av moderne jagerbombefly av typen F-35 til det norske forsvaret, faktisk tegner et realistisk bilde av hva NATO-landene, inklusive Norge, og Ukraina er stilt overfor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar