mandag 5. januar 2015

Dystre utsikter med Putins Russland 1

Romjulens demonstrasjon mot Putin-regimet utenfor Kremls murer, der opposisjonslederen Aleksej Navalnyj ble tatt av sikkerhetspolitiet, viser at det tross alt finnes russere som hylder demokrati og ytringsfrihet. Et par tusen demonstranter samlet seg i protest og fikk en viss mediedekning – internasjonalt. Det blir stadig vanskeligere for vanlige russere å få alternativ og kritisk informasjon om hva som faktisk skjer i Russland og omverdenen fra de store, offisielle mediekanalene.
   Virkelig fri offentlig debatt og informasjonsspredning er så godt som ikke-eksisterende og hindres systematisk gjennom tilstramninger i lovverket, de statlig kontrollerte Putin-mediene, et effektivt hemmelig og offentlig politi, økonomske represalier, trusler og alle de andre metodene vi kjenner så altfor godt fra Sovjet- og tsartiden.

Satt i fengsel og husarrest
Navalnyj ble 30. desember i fjor dømt til tre og et halvt års betinge fengsel, etter at han til nå har hatt husarrest. Han brøt denne husarresten for å bli med på den nevnte demonstrasjonen. Broren Oleg ble dømt til ubetinget fengsel i tre og et halvt år.
   Navalnyj-brødrene og opposisjonen har, etter at forsamlings- og demonstrasjonsfriheten i praksis er opphevet i Russland, valgt en annen fremgangsmåte for å få fram skyggesidene ved det nåværende regimet: Man har begynt å vise fram ulikhets-Russland og korrupsjonen. Det gjøres ved å synliggjøre den ufattelige rikdommen Putin-oligarkene omgir seg med i kontrast til vanlige russeres hverdagsliv.

Filmet palassene
Aftenposten viste i en artikkel 31.12 2014 at regimekritikerne ved hjelp av droner har filmet oligarkenes overdådige herskapshus, eiendommer og palasser fra luften. Rikmanns-”boligene” er så prangende at ett av dem sammenlignes med Versailles.       Gjennom de store utbyggingsprosjektene under Putin har vennekretsen hans fått sugerør ned i pengestrømmen. Ett slikt prosjekt var utbyggingen av Olympiadebyen Sotsij, der korrupsjon og bestikkelser gjorde Putins støttespillere til rikinger av stort format.
   Til sammenligning er de aller fleste russere fattige, spesielt på landsbygda. Rikdommen konsentreres i byer som Moskva og St. Petersburg blant folk som ranet til seg store samfunnsverdier under vill vest-perioden på 1990-tallet. Ulikhetene i dagens Russland må man tilbake til tsartiden for å finne paralleller til.
   Landet er et opplagt studieemne for den genierklærte canadiske økonomiprofessoren Thomas Piketty. Men han slipper neppe til under dagens russiske regime.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar