mandag 26. januar 2015

Putin har nøkkelen

Russlands statsminister Vladimir Vladimirovitsj Putin har nøkkelen til løsningen av krigen og den humanitære krisen i Øst-Ukraina, men han kommer ikke til å bruke den. Tvert imot: Mens Vest-Europa er opptatt av terrorfare og økonomiske utfordringer, benytter de russiske opprørerne og de 9.000 rene russiske støttestyrkene anledningen til å gå videre sørover og vestover. Ved hjelp av en ny kolonne Putin-soldater og moderne stridsvogner pluss selvdrevet artilleri har man erobret flyplassen i Donetsk og ihvertfall gjort den ubrukelig for noen av partene.

Erobringen av Mariupol
Siste aggressive fremstøt er mot den strategisk viktige byen Mariupol ved Azovhavet, som er den neste som skal erobres. 30 personer ble drept i helgens angrep, 100 såret. De kommer i tillegg til artilleriangrepet mot skolebussen nylig. Vinkelen for utskytningen av raketter bekrefter at det var prorussiske styrker som sto bak skolebussmassakren. En talsmann for opprørerne (som mer enn gjerne blir gjengitt uten forbehold i NRK) hevdet at «avstanden var 54 kilometer, og vi har ikke våpen som når så langt». En ren propagandabløff. Det er nettopp hva opprørerne har. De disponerer det aller mest moderne våpenarsenalet Russland råder over, og høyst sannsynlig er det russiske soldater fra Putins armé som trekker i avtrekkeren. Slik de sannsynligvis gjorde da Malaysia Airlines MH17-passasjerflyet ble skutt ned med moderne antiluftskyts. 298 mennesker omkom.

Tusenvis ordinære russiske styrker
NATO har bekreftet ved flere anledninger at tusenvis av russiske ordinære styrker er inne i Øst-Ukraina for å støtte (eller helst redde fra kollaps) de øst-ukrainske opprørerne som er etnisk russere. Det er heller ingen tvil om at NATO har full oversikt over hva som foregår. Satelitt- og AWACS-overvåkning samt faste ACU-enheter følger nøye med 24 timer i døgnet. Jeg har selv besøkt en ACU utenfor Kaunas i Litauen og sett hvor detaljert informasjon som dukker opp på skjermene der. Det er ikke noe problem å finne ut hvor en utskytningsplattform befinner seg og når den blir aktivert.

Industri, havn, korridor
Hensikten med å erobre Mariupol er dels å få kontroll over et viktig industrisentrum og en internasjonal havn, dels å skaffe seg over en korridor i retning Krim. Halvøya er avhengig av bl.a. vannforsyninger fra regjeringskontrollert ukrainsk område.
   Putin kommer til å støtte og oppmuntre videre ekspansjon vestover og dypere inn i Ukraina for at opprørsstaten skal få en militær buffersone. Det eneste som kan stanse ham, er resolutt opptreden fra USA, NATO og EU, en «red line» som ikke kan overskrides. Nye og strengere sanksjoner og trusler om mer kan hjelpe. Direkte militær støtte i form av utstyr til den ukrainske hær er nødvendig for at Ukraina kan holde stand mot en av verdens største krigsmaskiner under Putin-kommando.

Korrespondenter på gummisåler
Putin gjør dette fordi han vet NATO vil trenge tid til å opprette en rask reaksjonsstyrke, og han vet at krigsfrykten er stor i Vest-Europa. Mange her går på gummisåler og vil velge å skygge unna. Legg merke til vestlige utenrikskorrespondenters uhyre forsiktige rapporter fra Øst-Ukraina, om de i det hele tatt reiser dit eller rapporterer derfra.

   En langvarig lav oljepris vil hjelpe, men ikke på kort sikt. Det var oppmuntrende at den nye saudi-arabiske kongen ikke vil endre kurs i pris-spørsmålet. En virkelig lang periode med tapte statsinntekter er det eneste Putin frykter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar