mandag 12. januar 2015

Advarsel til Putin

Nyheten om at det svenske Høyrepartiet, Moderaterna, nå går inn for å utrede spørsmålet om svensk NATO-medlemskap, er et krystallklart signal til Putins Russland om å stoppe truende grensekrenkelser ved bl.a. ubåttokt i skjærgården kloss opp til Stockholm, og deeskalere det aggressive øvingsmønsteret for bombe- og jagerfly i luftrommet over Østersjøen mot svensk side.
   Sveriges nye Høyreleder Anna Kinberg Batra har gjort det klart at utredningen bør skje i forbindelse med forsvarsanalysen og det svenske forsvarets neste langtidsprogram.

På høy tid
Det er på høy tid at dette advarende signalet sendes østover til Putin og hans autoritære, for ikke å si despotiske regime i Kreml. Tidligere i sommer var det et lite flertall blant svenskene som faktisk ønsket NATO-medlemskap. Det var mens ubåtsøket var på det mest intense. Flertallet var lite, men kan øke dersom krenkelsene fortsetter. De aller fleste svenskene har ennå ikke gjort seg opp en mening om spørsmålet.
   Til nå har Sverige forsterket sitt forsvar gjennom samarbeidsavtaler med NATO-land. Det skal bli interessant å se reaksjonene fra Putin og Lavrov. Spiller de hauk og kommer med nye trusler, er det et tegn på «det nye Russlands» hensikter. Leker de due og trekker seg litt tilbake i form av beroligende uttalelser, har de forstått alvoret. Begge vet meget godt at dersom Sverige ser seg best tjent med NATO-medlemskap, kan Finland komme etter. Da blir den geopolitiske og militærstrategiske situasjonen i Nordvest-Europa med ett totalt forandret, og Putin blir tvunget til å allokere store militære ressurser litt annerledes enn planlagt.

Donetsk under press
Mens terrorangrepene fant sted i Paris og verdens oppmerksomhet vendt i den retningen, har de prorussiske opprørerne i Donetsk og Luhansk, støttet og forsynt med vanlig russisk milirærpersonell og utstyr, begynt å røre på seg rundt den internasjonale flyplassen i Donetsk, som fortsatt er på ukrainernes hender. Det er en viktig flyplass. Kampen om den har rullet frem og tilbake helt siden i sommer. Den som har kontroll over flyplassen, vil ha en fordel i det militære oppgjøret.
   Vi skal ikke se bort fra Putin gir klarsignal for nye angrep mot ukrainsk territorium, særlig nå når den ukrainske nasjonalforsamlingen har gjort vedtak om å nærme seg NATO ytterligere. Det vil være et «godt» påskudd.

Putins nettroll

Putin bruker sosiale medier og en hær av nettroll for å øve påtrykk i disse mediene om dagen. For kort tid siden raljerte en twitrer, denne gang med tilsynelatende kanadisk adresse, over at Italia har sendt fire Typhoon jagerfly til Latvia for å styrke luftovervåkningen langs grensen. Han twitret «hva gjør dere så hvis russerne sender tusen MIG-fly»? Et forsøk på å latterliggjøre og gi en truende advarsel til Latvia, som selvsagt er ute av stand til å forsvare sitt eget territorium mot russisk angrep. Landets eneste sjanse er NATO-solidariteten etter paragraf 5 i Atlanterhavspakten: En for alle, alle for en.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar