mandag 4. august 2014

Gaza må demilitariseres

Mens den dypt tragiske Gaza-krigen antagelig går mot slutten i denne omgang, er det tid for å finne en farbar vei ut av den mer enn 65-årige konflikten og legge grunnlaget for en varig våpenhvile, muligens også en fredsavtale, der partene får en mulighet til å leve side om side - om ikke i fordragelighet, så iallfall i ublodig sameksistens.
   Men først er det nødvendig å sette ting i sammenheng og rydde opp i begreper og myter. En av de mest seiglivede mytene, eller propagandaløgnene som jeg kaller det, er at årsaken til Hamas-angrepene mot Israel er at dette landet pluss Egypt har satt i verk blokade mot befolkningen i Gaza. Sannheten er det motsatte: Israel er blitt tvunget til å kontrollere hva som åpent eller i smug importeres av varer til kyststripen, rett og slett for å forhindre at Hamas bruker størstedelen av ressursene utenfra til å bygge opp militær kapasitet som i neste omgang skal brukes for å drepe jødene i nabolandet.
   Dagsavisens dyktige og balanserte Midtøsten-korrespondent Roger Hercz har i dag en kommentar i avisen der han opplyser at Hamas-islamistene bruker opptil 40 prosent av sitt budsjett på militær opprustning i stedet for å bedre levevilkårene for palestinere flest. Det har den andre palestinske lederen, president Mahmoud Abbas på Vestbredden, gjort. Befolkningen her har langt høyere levestandard, økonomien er i vekst og man samarbeider med Israel om sikkerhetssituasjonen. Sannsynligvis har befolkningen på Vestbredden fått så mye å tape på en krig at de forholder seg til den spente situasjonen på en helt annen måte.

En nøkkel til løsning
Dette er også nøkkelen til en løsning for Gaza. Men da må folk her kvitte seg med Hamas. Den islamistiske terrororganisasjonen, som har utslettelse av Israel som mål, har innført et politisk tyranni og undertrykkelsesregime mot sitt eget folk som ytterligere har forverret den humanitære krisen.
   Som man vil huske, trakk israelerne seg ut av kyststripen i 2005, kastet ut jødiske bosettere og la bosetningene i ruiner. To år senere tok Hamas kontroll over Gaza etter en kort, men blodig palestinsk borgerkrig. Drt var da Israel innførte blokaden. Man forsto hvilke hensikter Hamas hadde: Krig mot Israel. Samtidig er det klart at Israel håpet at en blokade skulle forverre også dagliglivet til sivilbefolkningen slik at den ville gjøre opprør mot Hamas. Det skjedde dessverre ikke. Hamas har siden satt inn sine sikkerhetsstyrker mot alle i opposisjon.

Demilitarisering
   Gaza må nå demilitariseres under internasjonal kontroll. Gaza-boerne må selv få avgjøre sin egen skjebne og ta et oppgjør med Hamas. Først da vil Israel våge å oppheve kontrollen med hva som sendes inn av varer og tjenester for fredelig gjenreisning. Skjer ikke det, får vi en ny runde krigersk konflikt om et par-tre år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar