fredag 8. august 2014

Krigen i Ukraina rykker nærmere

Tidspunktet for direkte russisk intervensjon i Øst-Ukraina nærmer seg. Etter hvert som de ukrainske regjeringsstyrkene tar tilbake kontrollen over viktige byer i de østlige regionene (minus Donetsk og Luhansk), ser Putin med en viss uro på at de store opprørsbyene er i ferd med å bli omringet og at de ukrainske styrkene kan komme til å avskjære forsyningslinjene fra Russland. Derfor har han sendt en militær styrke på 20.000 soldater kloss opptil grensen, klare til innsats på et fingerknips fra den russiske presidenten.
   I forrige uke registrerte amerikanerne på sitt satelittovervåkningssystem at russisk artilleri sendte raketter mot ukrainske styrker som var i ferd med å få kontroll over viktige veier langs grensen. Putin blir djervere og djervere, og har åpenbart bestemt seg for å slå til mot Ukraina under påskudd av at han skal "redde" russere fra fascistene i Kiev. For å forberede egen befolkning i moderlandet, har han trappet opp propagandakrigen og lyver om antall flyktninger som drar over den russiske grensen.
   Det siste tallet russiske medier opererer med, er en flyktningestrøm østover på 730.000 ukrainske borgere som tilhører den etnisk russiske delen av ukrainere. Uten å sette spørsmålstegn ved tallet, videreformidlet naive FN-medarbeidere den russiske statistikken. Tallet blir skarpt tilbakevist av bl. a. forskningssjef  Pavel Baev ved Fredsforskningsinstituttet PRIO. Han er selv russere, har gode kilder og kaller de russiske tallene for ren propaganda. "Det er i Russlands interesse at det skapes et inntrykk av at Ukraina er i krise. Da kan det rettferdiggjøre at noen rykker inn og rydder opp", sier han til Aftenposten. Om noen dager vil antagelig Putin hevde at flyktningestrømmen nærmer seg en million, og da vil han gi klarsignalet for invasjon.
   Det er betegnende at de som flykter, gjør det fra separatistkontrollerte byer, ikke de områdene ukrainske regjeringsstyrker har befridd fra opprørerne. Det kommer også fram at den langt overveiende delen av befolkningen i øst har holdt seg i ro og ikke deltatt i eller tatt stilling til striden mellom Vest-Ukraina og russiskvennlige separatister. Folk flest har forsøkt å leve et normalt hverdagsliv - inntil rakettene og bombene har falt ubehagelig nær.
   Nå sier stadig flere flyktninger at de har reist for å unngå å bli tvangsrekruttert til "opprørshæren".
Det er åpenbart ikke så stas lenger å heie på Putin-tilhengerne. Oppførselen til separatistene vekker avsky. OSSE-observatører og etterforskerne ved flyvraket etter det malayiske passasjerflyet forteller om ravende fulle, vodkadunstende separatistsoldater. Oppførselen deres vitner om at her har vi med å gjøre en del av befolkningen som best kan beskrives som udisiplinert, halvkriminell berme.
   De russiske mottiltakene mot EUs sanksjoner, blant annet stans i import av fisk og landbruksvarer vestfra, avslører at Putin har tenkt å sette hardt mot hardt og gjennomføre nye erobringer i Ukraina. Suksessen fra Krim var en oppmuntring.
   Svaret fea vest må bli enda kraftigere sanksjoner, stans i teknologisk samarbeid i petroleumssektoren, militær støtte til Russlands randstater, fortgang i enkelte lands NATO- tilnærming, og en total boikott av Russland som areangør av fotball-VM om fire år. Hvorfor ikke la Brasil ta et VM til? Landet har jo alle de anleggene som trengs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar