mandag 11. mai 2015

Sorg og sinne: "Migrapolis" legges ned

«NRK vil ikke lenger lage TV-magasinet som setter søkelyset på det flerkulturelle Norge». Slik lød den lakoniske meldingen i Dagsavisen mandag 11. mai. Når siste sesong er sendt denne høsten, forsvinner magasinet for godt.
   Jeg kjente sorgen og raseriet boble opp i meg på samme tid. Begrunnelsen fra programledelsen i statskringkastingen er typisk: Samfunnsutviklingen er gått fra det. Programmet er nedslitt av tidens tann. Det er viktig å utvikle formatene til NRK for å unngå tretthet blant publikum. Innholdet er for jovialt, for politisk korrekt, ja, det har vært for mye preget av solskinnshistorier. Noen har visst kritisert Migrapolis fordi det var for ufarlig og fordi det var blitt «innvandrer-Norge Rundt».

Intern debatt?
Her aner man en intern holdningsdebatt internt i NRK: Populære, snille, positive og konstruktive programposter er «fy». Her skal vi lage innslag som irriterer og provoserer, som er samfunnskritiske så det holder! Snille, beskrivende programmer kunne jo risikere å sementere samfunnet som det er, ikke slik «vi» i NRK mener det bør være!
   Jo mer jeg leser av oppslaget i avisen, desto mer hoderystende detaljer kommer fram: Magasinet tas ikke av plakaten fordi det mangler seere, tvert imot er det ganske populært. På det meste har Migrapolis hatt 400.000 seere, og det til tross for at programserien har vært satt opp langt unna beste sendetid.

Har beriket oss
Helt siden 1997 har magasinet vært på lufta. Det er lenger enn selveste genierklærte «Nytt på nytt» (som jeg for min del mener godt kan ta en pause). De flotte og sympatiske programlederne Hung Ba Mai, Vegard Thomas Olsen, Edin Babic, Rajan Chelliah, Namra Saleem og Lotten Christiansen har ledet etniske nordmenn inn i en verden av det flerkulturelle Norge som undertegnede mener har beriket oss, har bidratt til større forståelse og spilt en brobyggerrolle det bare er å ta hatten av for.
   Migrapolis er et reportasjeprogram om innvandreres liv og opplevelser i Norge. Siden de fleste redaksjonsmedlemmene selv har innvandrerbakgrunn, har de hatt innsikt og følelse for bakgrunn, tradisjon og kultur i de ulike miljøene. Jeg har virkelig lært mye av dette magasinet. Jeg har forstått mer og blitt mer tolerant og åpen for flerkulturelle impulser etter alle disse årene.

Ikke det samme
Migrapolis-redaksjonen skal visstnok i fortsettelsen lage enkeltstående programmer om lignende temaer, men det blir ikke det samme. De skal integreres (!) i den ordinære programproduksjonen både for radio og TV. Erstatningene som nevnes i Dagsavisen tenner ikke meg noe synderlig.

   Hvis det noen gang har vært behov for en egen folkelig Facebook-gruppe som krever at et program beholdes, så er det nå. Og jeg har en oppfordring til TV2, som er blitt ranet av NRK når noen av deres egne programmer er blitt for populære («Anno»): Lag et magasin a la Migrapolis der NRK svikter. Ta over ideen, konseptet og formatet, slik at vi fortsatt kan bygge en bro mellom «dem» og «oss» - helt til vi alle kan samle oss om Det store Vi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar