torsdag 6. juli 2017

Når noe vesentlig mangler

VG, Dagbladet, NRK og TV2`s ikke-kommersielle faktasjekkertjeneste, «Faktisk.no» hadde sin premiere onsdag 4. juli. Symbolsk dato? Trump og USA feiret nasjonaldagen... Åtte millioner kroner hentet ut fra medienes eierstiftelser samt penger fra Fritt Ord sysselsetter åtte medarbeidere. De skal sjekke faktagrunnlaget i den offentlige samtalen, både i tradisjonelle media eller i sosiale medier, på Twitter og Facebook.
   Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske ble «tatt» for faktafusk allerede på dag én: Han påstår at for hver ny friskole som blir opprettet her i landet, blir en offentlig skole lagt ned. Underforstått at der er en sammenheng her. Under faktasjekken ble han fullstendig avkledd. Også andre partiledere og toppolitikere har fått sine riper i lakken.

Frankrike versus Norge
Men det er særlig én avis som bør passe seg, ikke minst fordi avisen selv er bidragsyter til faktasjekkertjenesten: Dagbladet. I et kjempeoppslag blir selveste Bellona-Hauge hentet fram som sannhetsvitne når avisen feller en knusende dom over norsk oljeproduksjon og norsk oljeeksport: Frankrike har visstnok besluttet å legge ned all produksjon av olje og gass – som bidrag til bedre klima, kamp mot «global oppvarming» og alle de andre skrekkelige følgene av at FN`s Klimapanels anbefalinger ikke blir fulgt til punkt og prikke. Skurken i dramaet her er Norge, for vi fortsetter jo å hente opp fossil energi fra havets bunn, og regjeringen har nylig delt ut 93 nye oljefelt for undersøkelser, produksjon og verdifull eksport.

Faktafattig
Hele saken er så oppkonstruert og faktafattig at det gjør nesten fysisk vondt: For hva er Frankrikes forhold til energiutvinning og forbruk? Frankrike satser på kjernekraft. Frankrike er verdens nest største produsent av kjernekraft etter USA og har verdens høyeste kjernekraftandel i sin elektrisitetsforsyning. Landet har et 60-talls kjernereaktorer i drift med en samlet kapasitet på mer enn 65 GW. Rundt 80 prosent av landets totale produksjon av elektrisitet kommer fra kjernekraftverk.
   Hva mener Dagbladet og Frederic Hauge om kjernekraft, tro? Selvsagt vil de hisse opp gemyttene som motstandere om det kom til en seriøs diskusjon om innføring av kjernekraft i Norge. 

Verdens nest største 
Hele problemstillingen er hinsides. Frankrike har en minimal oljeproduksjon og har et kraftoverskudd som har gjort landet i stand til å eksportere betydelige mengder elektrisk energi til naboland. Landet er EU`s største energieksportør.
   Hensikten med oppslaget er å stille Norge, regjeringen og særlig olje- og energiminister Terje Søviknes i gapestokken: Se så flinke de er i Frankrike som ikke vil produsere olje mer, og se så stygge vi i Norge er som ikke vil følge Frankrikes lysende eksempel.
   Hvem bryr seg om de 51.700 arbeidsplassene i oljesektoren i Norge? Eller det totale antall jobber som er knyttet til olje – 187.000? Eller det faktum at verdens energibehov for olje vil vare i mange tiår fremover? At verdens fattige trenger oljebasert energi for å komme ut av fattigdommen? Hvem bryr seg om at Det internasjonale energibyrået IEA har anslått at fossilt brennstoff vil være verdens viktigste energibærer lenge ennå, og at eksotiske energiressurser som vind og sol bare utgjør en bitte liten brøkdel om man ser kloden under ett og behovet til alle menneskene som bor her.

Andre vil overta

Om Norge ikke produserer og selger olje, vil andre land gjøre det. Behovet er der, og den norske oljen og gassen er «renere» enn i andre oljeproduserende land. Slipp faktasjekkerne til, så vil vi se helt andre konklusjoner. Og, vel å merke: Klimamålene, togradersmålet innen 2030, har gode utsikter til å bli nådd selv med dagens oljeproduksjon. Både Norge og verden er godt i gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar