tirsdag 31. mars 2015

Oppmuntrende for høyresiden

Det lysner for høyresiden ved kommende kommune- og fylkestingsvalg. Ikke bare gjør Høyre det godt på lokale meningsmålinger myntet på kommunevalget, det skjer også positive ting på venstresiden sett fra regjeringspartienes synsvinkel: Miljøpartiet De Grønne stiller lister i langt flere kommuner, og Feministisk Initiativ stiller som nykommer i de største byene. Begge partier tar stemmer fra venstresiden. Valgforsker Frank Aarebrot, selv erklært Ap-velger, er dypt bekymret over denne utviklingen. Og han har grunn til det.
   Vi kommer til å oppleve et bikkjeslagsmål mellom SV, Rødt, MDG, FI, Venstre og delvis KrF om hvem som er mest ekte for miljøet, klimaet, likestillingen og flere andre politisk korrekte positurer. Utregningsmåten ved lokalvalg favoriserer de store partiene, så når de små ødelegger for hverandre, tjenerAp, Høyre og Frp på det.
   Arbeiderpartiet har nådd toppformen alt for tidlig, og kan bare tape oppslutning fra nå av. Etter hvert begynner regjeringens reformer å virke, ved siden av tidenes største samferdsels- og kollektivløft, helsekøer som reduseres og mer valgfrihet for den enkelte. Etter å ha rast mot "tulleendringene" som særlig Frp har fått gjennomført, er plutselig Arbeiderpartiet blitt vennlig innstilt overfor lettelser i regelverk og avgifter for folk med campingbiler og campingvogner. Det er nesten patetisk.
   Selv reduksjoner i formuesskatten kan bli en fordel for regjeringspartiene når folk oppdager at utviklingen vil gå motsatt vei med de rødgrønne: Innføring av eiendomsskatt i Oslo er antagelig det dummeste trekket Raymond og flokken hans har gjort i nyere tid.
   Politikk handler ikke bare om å love nye lettelser og reformer og velferdsgoder, men å bli stilt i utsikt å tape noen av dem. Velgerne har opplagt mye å tape på å gå tilbake til rødgrønn kjent politikk: Helsekøer, høyere stattenivå, lavere takt i vei- og jernbaneutbygging, mer byråkrati, mindre valgfrihet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar