onsdag 11. mars 2015

Hva lærte de av streiken?

Med «de» mener jeg pilotene og Parat. Streiken de satte i verk var upopulær i vide kretser, inklusive pilotenes egne kolleger i Norwegian, som betraktet arbeidsnedleggelsen som en luksusstreik for dem med millionlønn og minimum 184 fridager i året.
   Parat bør også merke seg den sterke sympatien selskapets gründer og leder Bjørn Kjos oppnådde i opinionen: Halvparten av de spurte har mest sympati for Norwegian-sjefen, bare hver fjerde nordmann støttet pilotene. Det siste er oppsiktsvekkende på bakgrunn av det medlemssterke Los støtte til streiken. Svært mange medlemmer i fagforeningene både innenfor og utenfor LO må ha støttet Kjos i sitt indre.

Oppnådde lite
Parat oppnådde ikke det de hevdet var hovedkravet. De fikk ikke bestemme hvilken arbeidsgiver de skal ha i konsernsammenheng, og forhandlerne fikk ikke aksept for at det er de som skal gi føringene for selskapets kommersielle beslutninger i årene fremover. Kjos kan gå videre med sitt globaliseringskonsept. Pilotene har fått stillingsgaranti for tre år fremkover, men siden de skandinaviske rutene neppe vil ekspandere videre i særlig grad, vil ikke norske, svenske og danske flyvere bli foretrukket på de internasjonale rutene som nå skal opprettes – mellom baser langt fra Norge. De er for dyre.

Kan takke Norwegian
Folk flest har innsett, og personlig erfart, at det er Norwegian de kan takke for rimeligere flybilletter ut fra Norge, ut i Europa og på interkontinentale ruter. Hadde det ikke vært for Norwegian, ville de vært tvunget til å betale businesspriser med selskaper som SAS, KLM, Lufthansa og British Airways (sistnevnte har vært sterkt presset av Ryanair). Det er flyselskaper som Norwegian, Ryanair og WizzAir som utjevner forskjellen mellom velstående mennesker i vår del av verden, og de med lavest lønn og levekår.

Reis med Norwegian


Streiken var unødvendig lang og rammet unødvendig mange uskyldige passasjerer. De var bare brikker i et rått spill om egeninteresser. Selv tror jeg ikke omdømmetapet til Norwegian er stort eller alvorlig. Det kan vi raskt rette opp hver og en av oss: Bestill og kjøp flybilletter hos Norwegian!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar