lørdag 3. august 2013

Arrogante og respektløse statsråder

Kommunr-Norge er i opprør over at Ap-statsråder "sniker seg inn" på kommunale virksomheter uten å informere ordføreren. Overtrampene skjer særlig i kommuner med borgerlige ordførere. Statsrådene reiser rundt i kommunene som ledd i valgkampen og viser manglende respekt for lokaldemokratiet, melder Kommunal Rapport, som er organ for Kommunenes Sentralforbund KS.
   Det overrasker ikke undertegnede. Arbeiderpartiet har lenge sett på seg selv som det "statsbærende" partiet nærmest  med enerett til å styre landet. Men i denne valgkampen har de kanskje gått over grensen for hva lokale folkevalgte tåler av arroganse.

Ap de verste.
Ap-statsrådene er verst, men kritikken rammer flere rødgrønne statsråder. I mai besøkte arbeidsminister Anniken Huitfeldt et kommunalt arbeidssenter (Sandane Industrier) i Eid kommune uten å informere Venstre-ordføreren Alfred Bjørlo.
   "Jeg hadde ikke reagert dersom Huitfeldt hadde delt ut Ap-roser på torget. Men i realiteten var hun i Eid kommune som statsråd for å se på kommunal tjenesteproduksjon på sitt eget ansvarsområde. Da må hun som representant for regjeringen informere kommunens øverste leder om besøket, og invitere  med ordføreren hvis drt er naturlig - uansett ordførerens partifarge. Noe annet er mangel på respekt for lokaldemokratiet", sier Bjørlo til Kommunal Rapport. Han fikk først vite om besøket dagen etter, i Fjordabladet.

Maktarroganse
"Jeg oppfatter det som maktarroganse fra Aps side. Det er en ukultur hvor partiet er det eneste som teller og lokaldemokratiet noe annenrangs", tordner Venstre-ordføreren. Det hører med til historien at Kommunal- og regionaldepartementet ikke svarer på brev fra Kommunal Rapport om hvilke regler og rutiner som skal gjelde ved statsrådbesøk. De eksisterer visst ikke. Den "anbefalte" fremgangsmåten fra politisk hold skal visstnok være at statsrådens forværelse bør varsle om statsrådbesøk til fylkesmannen, fylkesordføreren og ordfører, og invitere med ordføreren dersom statsråden skal besøke en kommunal virksomhet. Men der "glipper det" i valgkampår.
   Det er noe som heter folkeskikk. Men den legger rødgrønne statsråder til side når det er valgkamp med lønnlig håp om gjenvalg. Flere ferske eksempler viser at respekt er mangelvare. Ordføreren i Halden, Thor Edquist, skrev i sin blogg så tidlig som i mai i år: "Vi som er borgerlige ordførere i Østfold har siden valget for halvannet år siden registrert en stadig mer ufin praksis av medlemmer i regjeringen". Han opplevde selv å måtte lese om et statsrådsbesøk i lokalavisen tidligere i år da kulturminister Hadia Tajik (A) besøkte Halden fengsel "for å se på kulturtilbudet der".

Visste ikke om besøket
Ordfører Thor Hals (H) i Askim opplevde i februar at Myanmars president Theon Sein og næringsminister Trond Giske besøkte en kraftstasjon i Askim uten at han visste det. 7. mai besøkte arbeidsminister Anniken Huitfeldt et arbeidstreningssenter i Vestby i Akershus. Ordgører Johb Arthur Ødbehr (H) så det i lokalavisen dagen etter.
   Allerede for ett år siden ba et samlet ordførerkollegium i Høyre om at regjeringen skjerpet sine rutiner for statsrådsbesøk i kommunene. Statsministerens Kontor lovet bot og bedring. Men noen ny praksis er altså ikke observert. Arrogansen bare øker i "Det Kongelige Norske Arbeiderparti".
   Hvorfor gjør statsrådene disse overtrampene? Selvfølgelig fordi en borgerlig ordfører i en kommune vil ta noe av glansen fra selveste statsråden. Man kunne jo risikere at ordføreren kom med på samme bilde i lokalavisen.
   De 70 A-presseavisene rundt om i landet får selvsagt tips om statsrådsbesøk på forhånd slik at de kan stille opp med fotograf og vennligsinnede reportere og formidle statsrådens politiske budskap. Vi kommer til å se ganske mye av nettopp dette de siste ukene før valget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar