torsdag 23. januar 2014

En dårlig dag for NRK

For en tidligere NRK-medarbeider var det leit å observere den uprofesjonelle dekningen Dagsrevyen hadde av åpningen til World Eceonomic Forum i Davos. Spørsmålene og vinklingen dreide seg stort sett om «rikmannsklubben» og hvilke «rikinger» fra Norge som deltok. Pluss noen slengbemerkninger om hvilke filmstjerner og kjendiser som deltok. Alle norske intervjuobjekter måtte rett og slett belære den utskremte medarbeideren om hva forumet er, hva det gjør og hvor viktig det er at næringslivsledere og politikere på høyt nivå møtes for å drøfte globale utfordringer og felles problemer som gjenstår etter finanskrisen.

Måtte forsvare seg
Finansminister Siv Jensen måtte også i studio hjemme – langsomt og tydelig – forklare for intervjueren at når hun deltok i World Economic Forum var det for å tjene norske interesser, åpne og vedlikeholde kanaler til andre lands finans- og industriledere, økonomiske eksperter og statsledere. Mange små og store saker som ellers i året håndteres av diplomater på flere nivåer, kan i Davos løftes opp til beslutningsnivå. En travel norsk statsråd har mer enn nok å bestille enn å menge seg med filmstjerner og «rikinger» i den sveitsiske byen. Tiden tillater bare et utvalg av nyttige og nødvendige møter på en strikt agenda.
   Var det fordi Siv Jensen tilhører den blå-blå regjeringen at hun måtte forsvare sin deltagelse? Jeg har ikke observert at Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen eller Jonas Gahr Støre har fått den samme behandlingen alle de gangene de har reist til Davos.

NRK skiller seg ut
Odd Robert Reitan i Rema 1000 var den som tydeligst markerte seg i forhold til dumme og irrelevante spørsmål fra TV-reporteren på stedet: Han mente NRK skilte seg klart ut fra spørsmål som ble stilt i andre fjernsynskanaler.
   NRK-reportere stiller de spørsmål de vil. Men denne gang, som så mange ganger før, var reportasjen preget av overfladiskhet og mangel på kunnskap. Jeg har observert dette mange ganger før: Når en reporter ikke går til oppgaven med tilstrekkelig alvor, når vedkommende ikke har tatt seg tid til å gjøre hjemmeleksa si eller bare har en kjapp nyhetsjournalist-portefølje med seg, velger man de enkle vinklingene, de som ikke krever innsikt eller forarbeid.

Sammenligner med TV2
Enda verre blir dekningen når man sammenligner med TV2`s håndtering av Davos-møtet. I den kanalen konsentrerer man seg om hva som faktisk foregår, dekker det som blir sagt og gjort, trekker noen store linjer og finner fram til sentrale deltagere.
   NRK, som skal være almenkringkastingen vår, som vi blir påtvunget lisens for å få adgang til, som i prinsippet skal være nøytral, uavhengig, balansert og vederheftig, bør skjerpe seg i slike sammenhenger.

Høyere kunnskapsnivå
Så har vi en annen problemstilling som er blitt mer og mer synlig tiår for tiår: Det virker ikke som det kreves høyere akademisk utdannelse og relevant erfaring når reportere sendes på møter som World Economic Forum. Det er de ellers dyktige all round-journalistene med bakgrunn i aviser og diverse medier som foretrekkes, de som er pågående, de som retter et maksimalt kritisk lys over alt og alle de møter, som jakter på skup-priser og høy status i egne miljøer. Disse medarbeiderne er gode å ha, men ikke alltid, ikke på alle typer oppdrag.
   Fra Davos venter jeg å bli informert, opplyst og veiledet i hva møtedeltagerne faktisk sa, mente og besluttet ansikt til ansikt med hverandre. Jeg ønsker å få mer kunnskap om den økonomiske stoda i denne verdens jammerdal. Jeg vil gjerne vite hvor verden står og hvor den går, hvilke trender som er på vei, hva «eliten» (for meg et honnørord) mener om en uoversiktlig og problemfylt virkelighet.

   Så får det bli TV2, da.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar