lørdag 29. juni 2013

Legger grunnlaget for neste valgnederlag

Arbeiderpartiet styrer ikke bare mot et knusende valgnederlag ved stortingsvalget 2013, men er i ferd med å legge grunnlaget for tap også i 2015 og 2017. How come? Rett og slett fordi partiets skremselspropaganda i disse dager vil bli gjort ettertrykkelig til skamme når en borgerlig regjering tar over. Når dommedagsprofetiene om brutt handlingsregel, et kaotisk borgerlig styre, dårligere tider for skole, helse og omsorg, sosial dumping i arbeidslivet og skattelette kun for de rikeste viser seg ikke å stemme med virkeligheten, vil velgerne huske – eller bli minnet på – hva Arbeiderpartiets talspersoner sa og truet med i disse tider.

Spiller høyt
Partiets strateger spiller et høyt spill. Om de lykkes, blir det meste glemt. Men om de taper – hva alt tyder på – vil de bli minnet på hva de sa om de borgerlige partienes politikk. Igjen og igjen vil velgernes hukommelse bli gjenoppfrisket med sitater og uttalelser. Gapet mellom hva de beskyldte Høyre for og hva de faktiske resultatene blir, kommer til å bli påpekt igjen og igjen i valgkampen foran kommunevalget i 2015 og foran neste riksvalg i 2017. Troverdigheten vil være katastrofalt svekket.

Bomskudd
Et annet strategisk bomskudd vil også bli mer og mer synlig etter hvert som vi nærmer oss 9. september: Samarbeidet med Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser seg nå som en møllestein rundt halsen på Ap. SV`s politikk er ikke noe pre for sosialdemokratiet. SV har på flere områder dratt Arbeiderpartiet mot venstre, mens dets politikk i stedet burde vært orientert mot sentrum. Senterpartiets landsskadelige standpunkter og profil i EØS-saken, handelspolitikken og når det gjelder matvareprisene har svekket den samlede rødgrønne oppslutningen ytterligere. Nå får altså SV lavest mulig score av NHO på grunn av sin sosialistiske næringspolitikk. Partiet bidrar minst til verdiskapningen og den økonomiske veksten i Norge. Arbeiderpartiet kan for egen del vise til en god historikk i etterkrigstiden, men velgerne vil tenke: Vil SV også her dra Arbeiderpartiet i en uønsket retning ved forhandlingsbordet om Soria Moria 3? Et lite parti på vippen har stor makt. Både SV og Sp har vist det.

Egen profil

I min serie av blogger har jeg flere ganger skrevet dette: Skal Arbeiderpartiet komme noenlunde helskinnet gjennom valgdagen 9. september, må det kaste loss, eller ihvertfall skapes avstand, i forhold til de to små interessepartiene, spisse egen profil og standpunkter og skaffe seg en tilstrekkelig stor stortingsgruppe for tiden i opposisjon. Satses det alt på ett kort – en rødgrønn valgseier – blir nederlaget desto større. Og det blir vanskeligere å møte velgerne ved neste korsvei.

1 kommentar:

  1. Takk for at du delte den beste informasjonen og forslagene. Hvis du leter etter den beste byggefirma haugesund , besøk Garvik Gruppen. Svært energisk blogg, jeg vil gjerne finne ut mer informasjon.

    SvarSlett