tirsdag 27. juni 2017

Nytteløs ferieaktivitet

Venstres Trine Skei Grande har utbasunert at hun vil droppe sommerferien og i stedet drive helkontinuerlig valgkamp for det vesle «under-sperregrense»-partiet sitt. I en grønn leaset elbil skal hun farte land og strand rundt. Motsatsen er at hun åpner muligheten for også å bruke helikopter, det mer støyende og forurensende alternativet.
   Den panikkpregede kraftinnsatsen vil være nytteløs. Plutselig har partieliten innsett at Venstre har tapt kampen om å være det mest ihuga miljøpartiet – flere andre partier har høyere troverdighet. Nå skal Venstre i stedet late som om det er «gründerpartiet», for ikke å snakke om «skolepartiet». Ingen av delene har noen mulighet for å lykkes. Høyre, ja, til og med Arbeiderpartiet har større troverdighet i skolesaker.

Gründere er ikke nok 
Det er heller ikke gründerne generelt som skaffer Norge arbeidsplasser, bortsett fra noen ganske få innovative og heldigitaliserte selskaper. De fleste holder ikke gjennom startfasen og går konk. Det er generelle skatte- og avgiftsbetingelser for alt eksisterende næringsliv, også de store og veletablerte bedriftene, som gir landet flere jobber. Gi gjerne nyoppstartede foretak noen innledende incitamenter, men forvent ikke et byks i sysselsettingen på sikt.
   Venstre taper oppslutning, ikke fordi partiet halvveis har støttet en borgerlig regjering, men fordi det ikke har støttet nok. De vedvarende harde angrepene på Fremskrittspartiet, den nærmest ondskapsfulle mobbingen, demoniseringen og den avvisende «vi er bedre mennesker enn dere» holdningen har slått tilbake. Fremskrittspartiet tok ansvar og ble med i regjering. Venstre gjorde det ikke. KrF gjorde det ikke. I snart fire år har Venstre til stadighet spent bein under Solbergregjeringen, lagt ut snubletråder, stukket pinner i hjulene. Man har rett og slett skaffet seg et rykte om å være kun halvt borgerlig.

Ingen garantier, ingen løfter
Samtidig gir Trine Skei Grande ingen garanti for at hun vil støtte enhver borgerlig regjering etter 11. september dersom valgresultatet gir en mulighet for det. Fortsatt vil hun kaste Frp ut i det ytterste mørke. Strategien og taktikken har slått feil. Velgerne har fått nok. Det ligger heller ingen løsning i å prøve å skryte på seg noen delseire fra budsjettforhandlinger. Samtlige av disse «seirene» har påført norsk økonomi ekstrautgifter, til dels oppsvulmede budsjetter og slappere profil for avbyråkratisering og effektivisering av offentlig sektor. Venstre er og blir et «utgiftsparti».
   Jeg aner nok at Høyres ledelse gjerne ser at noen borgerlige velgere «hjelper» Venstre over sperregrensen ved å stemme taktisk. En helt umulig tanke for undertegnede. Bedre da å gi en stemme til de ekte borgerlige, ikke-sosialistiske partiene – Høyre og Fremskrittspartiet. Ta en valgomattest og bruk stemmen deretter.

Gjorde feil
Venstre (og KrF) skulle gått inn i Solbergregjeringen i 2013. Da hadde man på en effektiv måte begrenset Fremskrittspartiets innflytelse – om det var så viktig. Frp ville fått færre statsråder, færre områder å markere seg på. Desto større innflytelse for Venstre- og KrF-statsrådene sammen med Høyre. Men den muligheten glapp fordi de to «sentrumspartiene» på død og liv ville markere avstand til et moderat og regjeringsansvarlig Fremskrittsparti.
   Og hva KrF angår: Partiets nestleder Dagrun Eriksen er nylig blitt medlem av den Ap-dominerte og -finansierte tenketanken Agenda som skal gi Arbeiderpartiet en ideologisk legitimitet for sin politikk. Øyeblikkelig takker Støre med å love dyrt og hellig at søndagsstengte butikker skal gjennomføres av ham og partiet hans. Kjøpslåingen tyder på at Kristelig Folkeparti nå er helt klar for å gå inn i eller støtte en Ap-Sp-regjering.

   Borgerlige velgere i KrF: Dere vet hva dere har å gjøre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar