mandag 4. september 2017

Han er ikke sann

Senterpartilederen Trygve Slagsvold Vedum har sagt mye rart i denne valgkampen. For to måneder siden slapp, antagelig ved et uhell eller misforståelse, seks asylsøkere uten Schengen-pass over den russiske grensen. Øyeblikkelig var Vedum på alerten: «Steng grensen ved Storskog» forlangte han, nærmest på impuls og innpust.
Siden har vi ikke hørt noe mer fra hverken Storskog eller Vedum. De seks armenerne, som kom i bil, er antagelig tilbake i Armenia etter avslag på asylsøknad. Uttalelsen var pinlig for partilederen, men forbigått i stillhet.
   Episoden forteller likevel en del om Sp-lederen. Den forteller at Vedum og vårt nasjonalkonservative bygdeparti har plassert seg helt ut mot ytterste høyre i innvandrings- og flyktningpolitikken. Bortsett fra når bøndene trenger onnehjelp eller jordbærplukkere kan innvandrere være så gode å holde seg unna fedrenes og mødrenes jord. Hvordan skal han kunne regjere med støtte fra for eksempel Rødt, som forlanger åpning for 40.000 kvoteflyktninger de neste fire årene?
   Nå i valgkampinnspurten uttaler Vedum at «debatten forflates av faktasjekk i mediene». - Jeg tror faktasjekking forflater det politiske ordskiftet. De svarer på et problem som ikke er så stort i Norge. Norsk politikk er veldig ordentlig, sier han til Klasekampen.
Selvsagt kommer uttalelsen etter at Vedum og Senterpartiet er «tatt» av NRKs faktasjekkere i programmet Detektor. Han har uttalt at statsminister Erna Solberg har styrt den mest sentraliserende regjeringen dette landet noen gang har sett. Detektors medarbeidere har kontrollert uttalelsen og konkludert med at påstanden faktisk er helt feil.
   Vi andre vet godt at sentraliseringen, for eksempel innen bygdenæringene, gikk for seg i mye høyere tempo under den rødgrønne perioden 2005-13, da Senterpartiet hadde landbruksministeren. Tusener på tusener av gårdsbruk ble lagt ned som selvstendige bruk – langt flere enn i Solbergs fireårsperiode. Nå vet vi at optimismen er tilbake i landbruket, det investeres mye mer og rekrutteringen har bedret seg. Matproduksjonen har økt, selvbergingsgraden er forbedret.
   Men Vedum hever hånden høyt og roper «klippe-klippe». «Det er min politiske vurdering at sentraliseringen har økt, og den er umulig å faktasjekke», sier Sp-lederen.
Uttalelsen minner om Jonas Gahr Støres berømte erklæring nylig om at han har oppdaget så mye pessimisme og frustrasjon i distriktene. Når han blir spurt etter faktagrunnlaget, svarer han at det er noe han «føler» når han er utenfor Ring 3 og vekk fra Sinsenkrysset. Kjensgjerningene står stikk i strid med uttalelsen, men Støre er ikke interessert i kjølige fakta. Han føøøler at det er slik han oppfatter det.
   Detektor-programmet har vært interessant, ikke minst reaksjonene. Knut Arild Hareide har innrømmet at en påstand han er kommet med, var feil og bøyde seg i støvet for kjensgjerningene. SV`s Lysbakken avviste enhver faktasjekk da han påsto at det var blitt så mange flere «fattige barn» i Norge. En lysende fanatisme fikk ham ikke til å innrømme noe som helst.

   Og alle disse tre skal liksom regjere Norge sammen? Nei, takk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar