Den andre bommerten begikk Hareide da han uttalte at Norge må "ta en reformpause". Han har stilt seg bak Solbergregjeringens helt nødvendige reformforslag som er under implementering: Kommunereform, nærpolitireform, helsereform (fritt behandlingsvalg), jernbanereform, høyskolereform, veireform og mange andre store grep. KrF har stemt for samtlige. Reformene er blitt nødvendige for omstillingen i Norge ikke minst fordi den rødgrønne regjeringen 2005-13 innførte åtte års reformpause. Behovene hadde hopet seg opp. Derfor er noen av reformene oppfattet som hesblesende av mange som ikke liker forandringer.
Det er litt feigt av KrF å uttale seg slik i valgkampens sluttfase. Hvorfor ble ikke dette standpunktet forfektet for tre måneder side, seks måneder siden? Svaret er selvfølgelig at partiet konkurrerer med Senterpartiet om de samme velgerne i "distriktene". Der ute har en del velgere reagert mot utslagene av enkelte reformer. De blir oppfattet som "sentralisering". Senterpartiet har tjent på det. For å hanke inn tapte velgere, kommer altså Hareide med denne taktiske uttalelsen. Det er ikke spesielt imponerende. Han virker vinglete og populistisk.
Når det gjelder valgkampinnspurten, burde all fornuft og klok politisk taktikk tilsi at Kristelig Folkeparti gjorde det stikk motsatte av hva partilederen nå legger opp til. Partiet burde stå fram som et lojalt medlem av den ikke-sosialistiske, borgerlige siden. Og ganske særlig i disse dager. For nå vil Solbergregjeringen sørge for lekkasjer fra forslaget til statsbudsjett 2018. Det er selvsagt godbitene, de populære økningene på mange budsjetter KrF er særlig interessert i, som vil bli offentliggjort. Ved å opptre sammen med dem som kommer med statsbudsjettforslagene, smitter noe av godviljen de blir møtt med, over på både KrF, og Venstre for den saks skyld. Felles opptreden motvirker inntrykket av "borgerlig kaos" som opposisjonen prøver å spre.
Igjen er det viktig å understreke: Borgerlige velgere vil ha en borgerlig regjering. De vil straffe dem som bryter taktisk ut og prøver seg med en alenegang - halvveis med, halvveis mot.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar