onsdag 7. april 2021

Det sosialdemokratiske vassauet

 Tenkte jeg det ikke: Arbeiderpartiet og Senterpartiet - og sikkert også de fleste av de politiske uteliggerne på venstresiden for øvrig - protesterer nå mot innføringen av vaksinepass som gir adgang til normale goder. Det er nemlig ujettferdig at noen får større frihet og armslag før noen andre. Da er det bedre at alle har det like ille, altså en forlenget "nedstengt" og innsnevret tilværelse inntil siste vaksine er satt. Ingen jevn og gradvis, utvidet adgang til treningssentre, kulturopplevelser, serveringssteder og reisemål etter hvert som vaksinasjonene går sin gang og stadig større grupper i befolkningen er ferdigvaksinert og immune. 

De permitterte og arbeidsløse får værsågod vente til alle kan få de samme godene. Sannheten er at jo sikrere folk på kafeer og restauranter kan være på ikke å bli syke mens de er der, desto snarere kan de samme utesteder ta inn igjen sine ansatte, etterspørre matvarer og andre tjenester og på den måten bidra til gjenåpning og normalisering.

Ikke alle er "eksperter"

Det er ikke helt sant at "eksperter" strides om hvorvidt vaksinepass bør gi oss større frihet, slik Aftenposten i dag poengterer i en tilsynelatende balansert artikkel. Noen selverklærte eksperter benytter seg ikke av faglige argumenter, men ideologiske holdninger for å forsinke og holde vaksinepass tilbake. Det er ikke diskriminerende at samfunnet vender raskest mulig tilbake til normalen. Det er ikke diskriminerende og ujettferdig at vaksinerte som ikke lenger blir syke og ikke fører smitten videre, slik en studie viser. Det vil rett og slett ikke være noe juridisk eller etisk grunnlag for å kreve de samme restriksjonene for dem som for personer i opplagte smittemiljøer. Vi vet veldig mye om hvilke miljøer det dreier seg om.

Allerede i dag er det jo slik at de som er smittet av nærkontakter og er i karantene, har mindre frihet enn de som tester negativt. Selv om funksjonshemmede ikke kan ta seg inn på et utested fordi driveren ikke har sørget for universell utforming, fører ikke det til at samtlige andre gjester skal utestenges. En annen ting er at restauranteieren muligens bør få en anmeldelse og bøter inntil det universelle er i orden. For all del!

Rammer sine egne

Arbeiderpartiet og de andre rødgrønne rammer egne velgere og sympatisører ved ikke å tillate en gradvis åpning med vaksinebevis mens vaksinasjonskampanjen fortsatt pågår. De som tilhører de eldste og de mest sårbare befolkningsgruppene stemmer på alle partier. Det samme gjelder helsepersonellet som har fått en viss personlig fordel ved å bli vaksinert før andre - i tillegg til at deres køplassering er godt helsefaglig begrunnet.

Et vaksinasjonspass som i en overgangsfase bidrar til økt økonomisk aktivitet og forbedrer levestandarden til dem som har mistet mellom 10 og 20 prosent av inntekten sin under nedstengningen, har jammen krav på å få komme tilbake til jobben når smittefrie gjester banker på kafedøren.

Andre land kutter janteloven

Mens Israel, Storbritannia og Danmark innfører vaksinepass som gir rettigheter litt før de andre, og EU intenst jobber med samme sak, vil Arbeiderpartiet og de andre følge sitt gammelmodige likhetsevangelium, holde tilbake og bremse. Da får vi heller bruke enda mer oljepenger på permisjonsordninger og dagpenger. For det er vel det som er alternativet? Alle skal lide likt. For et par tiår siden var det en svenske som sa noe om "den siste sovjetstaten i Europa". Hvem var det han mente, tro?

Som den gode kommentator i Aftenposten (en av de få), Frank Rossavik, skriver: "Hvis noen får mer frihet, får andre mindre, sies det. Som om alle har lidd likt gjennom pandemien."

Rossavik har helt rett. Han minner om at blant dem som har lidd mest, er kulturarbeidere og ansatte på serveringssteder. Ville det være urettferdig om en del frilansere nå kan få oppdrag igjen? Og om et antall ansatte i kulturinstitusjoner og utelivet kunne komme tilbake fra permisjon?

Solidaritet med reiselivet

For ikke å snakke om reiselivsbedriftene i Norge. De trenger gjester! Og vi vet at dimensjoneringen av norsk reiseliv er basert på en stor tilstrømning av utenlandske turister. Det er ikke nok nordmenn på Norgesferie til å fylle opp. Skal da utlendinger med sine nasjonale vaksinepass bli nektet adgang inntil samtlige nordmenn eventuelt har fått sine? Det er hverken logikk, sunn fornuft eller moral i slike argumenter.

Vi bør glede oss - og det bør Ap-folk og andre rødgrønne også gjøre - over at noen i den eldste, vaksinerte gruppen velger en sydentur i sommer. Det går faktisk an å glede seg over at andre velger et gode som gir mental helse og livskvalitet. Om da ikke det sosialdemokratiske vassauet får bestemme holdninger og handlinger.

Et press for vaksine

Og endelig: Vaksinepass som i noen måneder gir goder før andre, vil være et press mot de skeptiske og konspirasjonsorienterte som vegrer seg mot å ta vaksinen overhodet. Disse er alt i dag en stor smitterisiko for andre.

Igjen, for sikkerhets skyld: Jeg og min familie har ingen planer om hverken Spaniatur eller festival i sommer. Det blir innenlandsferie. Norske badestrender i nærområdet. Det skal først og fremst bli fint å invitere jevnaldrende venner, og familie.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar