torsdag 25. april 2019

På tide med bompengeopprør

Mange region- og lokalpolitikere skjelver i buksene om dagen. I seks større byer og i flere fylker stiller "Folkeaksjonen nei til mer bompenger" egne lister ved valgene den 9. september. Oppslutningen om folkeaksjonen er høy og stigende, litt avhengig av hvor hardt nåværende og kommende bomstasjoner rammer "folk flest". I Bergen viser en meningsmåling at 16,9 prosent av velgerne heier på FNB.
   I Oslo kan FNB-listen føre til at det rødgrønne flertallet trues. Byrådet har gjort seg upopulært for flere politiske og ideologiske grep: Innføring av eiendomsskatt som slett ikke bare rammer "de rike", har ikke vært noen suksess og ikke ført til bedre standard i for eksempel eldreomsorgen. Budsjettet til skolesektoren er så stramt at skolene ikke får lov til å ansette flere lærere etter den nye lærernormen, til tross for mange og solide søkere (enkeltskoler har offentliggjort hvordan situasjonen er). Kampen mot privabilismen bekymrer både handelsstand og de som av ulike årsaker er avhengig av bil.

Hatet mot det private
Rekommunalisering rammer private sykehjem og barnehaver. "Privat" er blitt et fyord. Foreldre og pårørende er fortvilet over nedleggelse eller driftsnei til institusjoner som brukerne er fornøyd med. Folks frihet til å velge strammes inn eller fjernes. Situasjonen i Oslo er ikke enestående: Landet over der rødgrønne er i flertall eller har utsikt til flertall, lyder høylytte krav om å fjerne private tilbydere og virksomheter som konkurrerer med offentlige tilbud. Ordet "kommunalt" skal visstnok i seg selv romme en egen form for suveren kvalitet, økonomisk og moralsk.

Bomringene rammer mange
Mange må i løpet av en periode besøke noen eller ha viktige møter i Oslo. De skal nå betale mye, mye mer for å kjøre på veien. Verst er det for dagpendlere som bor utenfor Ring 3, kanskje i nabokommuner eller -fylker, men som på jobb innenfor bomringene. Slett ikke alle har anledning, eller får lov av arbeidsgivere, til å unngå rushtiden.
   For disse siste blir datoen 1. juni en skrekkdag. Da innføres 83 nye bomstasjoner i Oslo, og det betyr 226 kroner for å kjøre tur-retur mellom Lillestrøm og Sandvika - 60 prosent mer enn i dag. Selv om man tar hensynt til bombrikkerabatter og "tak" på antall passeringer, blir månedsprisen for en pendler 3.888 kroner i måneden - eller drøyt 45.000 kroner i året.

Svir mest for lavtlønte
Det svir selvsagt mest for dem med lavest lønn. La meg også nevne at dersom man eier en eldre varebil på over 3,5 tonn, blir prisen én vei inn til sentrum av Oslo på 297 kroner ifølge de nye takstene fra 1. juni. Stakkars håndverkere og servicefolk som skal utføre oppdrag i indre Oslo - og for de private oppdragsgiverne som får påplusning på regningen til en reparasjon eller renovering av bolig...
   Hele systemet med bompenger er usosialt og moralsk forkastelig. Pengene som bilistene i tilfellet Oslo må betale, går i hovedsak ikke til bedre veier, bedre fremkommelighet, mindre køer og stress: Nei, her skal skje en kryssubsidiering over en lav sko. De neste 17 årene skal bomstasjonene i Oslo-området hanke inn 87 milliarder kroner. Av dette skal bare 15 prosent brukes på vei, omtrent like mye skal brukes på sykkel, mens 72 prosent av bompengeinntektene skal gå til investeringer og drift i kollektivtransporten.

Miljøpartiet De Gale
Miljøpartiet De Grønne (på folkemunne kalt "miljøpartiet de gale") har erklært krig mot privatbilismen og vil tvinge folk over til kollektivtransport og sykkel. Samtidig kjemper de med nebb og klør mot E18-utbyggingen vestover mot Bærum og Asker, altså den strekningen bilistene kjører på når de betaler. Borgerlige partier har dessverre også undertegnet på den justerte Veipakke 3 for Oslo og Akershus, men deres hovedhensikt er iallfall å finansiere storstilte transportprosjekter som veiutbygging for å få ned køene mot Oslo. Dessverre har de måttet svelge adskillige kollektiv- og sykkel-kameler for å få det til.

Arbeiderpartiet har latt seg presse
Arbeiderpartiet heller mot MDG-synet, men partiet i Oslo og Akershus er splittet i forhold til veiutbyggingen vestover. Uansett har man gått med på den reviderte Oslopakke 3 etter press fra de røde i bystyret - en påminnelse om hva som kan skje om MDG, Rødt og SV kommer på vippen i store og små kommuner etter høstens valg. Frp har vært konsekvent imot Oslopakke 3 som innfører de 83 nye bomstasjonene fra 1. juni. Man reagerer - som bilistene - mot at de skal betale for nye T-banevogner, flere bussavganger og sykkelveier.
   Oppsummert: De som er imot bompenger, mener de med rette trenger bilen i hverdagen. De som heier på flere bommer, vil bruke bompengene til å bekjempe privatbilismen. Det er ingen tvil om hvor min sympati ligger. Folkeaksjonen bør bli en vekker for borgerlige partier. Byvekstavtaler med Staten på de premissene som foreligger, bør man vurdere svært nøye og svært kritisk.

1 kommentar:

  1. Hei, jeg heter Linnea Magnus. Jeg kommer fra Trondheim, men jeg flyttet til Waterton Lakes National Park i Canada med min mann. ordene kan ikke forklare hvor opphisset jeg er nå, takket være Drigbinovia for å ha løst mitt ødelagte ekteskap, forlot mannen min og våre barn til en annen kvinne. Vi var gift i syv år og under vårt ekteskap hadde vi en hard kamp, ​​en trofast morgen fortalte meg at jeg vil ha en skilsmisse med meg, så jeg prøver mitt beste for ham, men han er at jeg ikke vil se at jeg bor i Australia nå med en annen kvinne. og han gjorde all kommunikasjon ugyldig. Jeg lærte at livet mitt var over, og mine barn så aldri sin far igjen. Jeg prøvde å være sterk for barna mine, men jeg kunne ikke kontrollere smerten som plaget mitt hjerte. Jeg var sikker i sju år fordi jeg virkelig elsket ham. Og jeg tenker på ham hver dag og natt, og jeg vil gjerne ha ham tilbake i livet mitt. Jeg gikk bokstavelig talt galt og trengte guddommelig inngrep. Jeg har fortalt alle mine problemer til vennene mine som har lignende utfordringer i sitt giftliv. Men hun tok meg med til en veldig kraftig mann som heter DrIgbinovia. Hun sa at han var den eneste grunnen til at hun var glad, så jeg bestemte meg for å få ham til å prøve å lage en massasje til hans e-post på doctorigbinovia93@gmail.com han gjorde en kjærlighetsspell for meg, til min grease overraskelse, min mann ringte meg for første gang i de siste ukene. Og han fortalte meg at han savner oss så mye som barna. Jeg var så overrasket over at hjertet mitt var fylt med glede og spenning, og han ba om unnskyldning for sin feil og unnskyldte seg for smerten jeg forårsaket. Så kom han hjem med mye kjærlighet og glede tilbake til oss, og fra den dagen er vårt ekteskap nå sterkere enn før. Takket være Drigbinovia er han en veldig kraftig mann, så jeg bestemte meg for å fortelle historien min til enhver mann eller kvinne som går gjennom samme smerte. Jeg vil at du skal vite at det er en løsning. Drigbinovia er løsningen, en ekte og kraftig tryllekunstner som ba om å hjelpe kvinner og barn til å hjelpe i deres smertefulle tid. Og har også en stave for å kurere HIV, kreft, etc. eller WhatsApp på +2348144480786 GOD LUK

    SvarSlett