fredag 5. februar 2016

FrP vil vinne, uansett

Det er ganske merkverdig hvor klønete og politisk "uprofesjonelt" opposisjonen på Stortinget behandler flyktningespørsmålene om dagen. Dag-til-dag-taktikerne er på hæla og agerer og reagerer kortsiktig for å slukke småbranner og unngå videre fall på meningsmålingene. Panikken brer seg. Hvordan stoppe Fremskrittspartiets fremgang og Sylvia Listhaugs stigende popularitet?
   Dårligst i klassen er Arbeiderpartiets tidligere nestleder Helga Pedersen, hun som manet til "svertekampanjer" mot regjeringen og som foreslo at det burde settes opp direktefly mellom Kirkenes og Kabul da asylsøkerstrømmen var på det høyeste over Storskog - uten realitetsbehandling av oppholdssøknadene. Det er bra at det sosialdemokratiske Aftenposten slår opp nettopp henne i fredagens utgave. Hun vil blant annet ikke ha familiegjenforening i Tyrkia, et trygt land for dem som flykter fra krigen i Syria. Etter hennes og Arbeiderpartiets standpunkt skal gjenforeningen skje i Norge. Med andre ord: et maksimalt antall flyktninger skal få opphold i den norske velferdsstaten. Kristelig Folkeparti på vei mot Støres favn synes å leke med de samme standpunktene.
   Det er helt ubegripelig hvordan opposisjonen på Stortinget skal komme seg ut av den egenkonstruerte knipa: Dersom et flertall nekter regjeringen de virkemidlene som skal til for å oppnå den innstramningen seks partier er blitt enige om i forliket, og vi blir sittende igjen med minimum 60.000, kanskje 100.000 asylsøkere i år og i 2017, vil FrP og Solbergregjeringen oppnå et kjempebyks ved valget, og både KrF og Venstre vil kunne krype under sperregrensen og bli nulliteter i norsk politikk.
   Lykkes på den annen side regjeringen og FrP i å få tallet på grunnløse asylsøkere markant ned i 2017, vil det være et utmerket argument i valgkampen. Fremskrittspartiet og Høyre vil fremstå som handlekraftige og ansvarlige, men samtidig rause på grunn av de store bevilgningene til flyktninger i nærområdene.
   Dette skjer samtidig som at Arbeiderpartiet egentlig er enig med regjeringen. Partiet vil bli presset av fagbevegelsen, som ikke ønsker titusener nye arbeidssøkende immigranter inn på en arbeidsmarked rammet av stor ledighet allerede. De som får opphold er vant til lavere lønninger og levestandard og vil selge seg billig. Da kan fort byggverket rundt den nordiske modellen raskt knake i sammenføyningene.
   Uansett hva opposisjonen gjør, vil FrP komme styrket ut. Og regjeringen som sådan. Sylvia Listhaug utfører en samlet regjerings politikk, hun setter ikke i verk "FrP-politikk". 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar